Tags

, , , ,

De voorjaarseditie van Kasteeljuweel op het Muiderslot begon dit jaar pas laat in mei, op 22 mei om precies te zijn. Dat heeft te maken met de verschillende vakantiezones in de Nederlandse regio’s. De laatste was gisteren, op 14 juni.
Ik vond het prettig, nu had ik minder last van overlappende activiteiten. En meer richting zomer, meer groen in de tuinen. Het is en blijft toch grotendeels een buitenactiviteit. Gelukkig kwam het de scholen ook goed uit, ze gaan in deze streken nog lang door.
Veel goed weer, heerlijk elke ochtend op de fiets door het groen bij IJburg, langs het IJssselmeer en de volkstuintjes bij Muiden. Alleen als ik het niet kon combineren met andere activiteiten fietste ik niet.
Veertien keer ben ik heen en weer gegaan, de eerste keer om de nieuwe tentoonstelling te bekijken, onze inspiratiebron voor dit jaar.
Het onderwerp is deze keer de band tussen Amsterdam en het Muiderslot. Aan elk van de vier ruimtes op de expositie is een opdracht gekoppeld. En daarnaast aan de pruimenboomgaard achter het kasteel en aan het beeld van Tesseltje, vriendin en muze van P.C. Hooft, in de kruidentuin. Die twee ‘usual suspects’ passen heel goed bij het onderwerp.
Zelf leer ik van elke tentoonstelling meer en telkens verbinden zich meer en meer puzzelstukjes en deeltjes kennis tot grotere gehelen. Heerlijk vind ik het om op de inleidende rondleiding van plusminus drie kwartier verhalen te vertellen zoals over de Amsterdamse burgemeesterszoon Gerard Bicker die zich als drost van Muiden laf toonde tijdens een aanval op het slot, dat gered werd door de dappere keukenmeid Marretje. Op de achterkant van de opdrachten hebben we teksten gezet, zoals gedichten en teksten van P.C.Hooft en van Vondel, die samenhangen met het onderwerp. Of fragmenten van dialogen zoals uit ’t Muijdens spookje’ (ik las eerst “sprookje”) over Marretje.
Een sport om te kijken in hoeverre wij die teksten, veelal uit de zeventiende eeuw, kunnen volgen.
Ik sloeg de scholieren daar niet te lang mee om de oren. Vaak las ik wel iets voor, dat pikten ze wel met plezier op en werd ook verwerkt in de gedichten. Ja, die Marretje redde het Muiderslot, tot verbazing van de mensen en al snel deden verhalen over haar de ronde. Dat zo’n meid dat kon. Er moest wel iets met haar aan de hand zijn. Er werd gezegd dat ze haar macht uitbreidde en dat die zich ging uitstrekken over heel Holland. Ze was natuurlijk door de duivel bezeten, wat betekende dat de duivel heel Holland regeerde.
Uit ongeloof ontstaan de angsten en verdachtmakingen.
Op elk opdrachtvel staat altijd een vraag die naar de teksten verwijst. De leerlingen konden kiezen voor één van de zes inspiratiebronnen. Zoals voor het zaaltje over de eerste bloeiperiode van Amsterdam, vanaf plusminus 1300, vanwege het tolprivilege verleend aan de Amsterdammers door graaf Floris de vijfde, de bouwheer van het Muiderslot.
Of voor de werkkamer van P.C. Hooft, met aandacht voor de Amsterdamse burgemeesterszonen die drost van Muiden werden, zoals verschillende telgen uit het geslacht Hooft, en natuurlijk de genoemde Gerard Bicker (bekend van een beroemd portret van Van der Helst.) Zo hadden die burgemeesters zelf toch een kasteelheer in de familie.
Of de deelnemers konden kiezen voor de slotkapel, waar het een en ander over de ontwikkeling van het theater in de zeventiende eeuw uit de doeken wordt gedaan. P. C. Hooft was oprichter van de eerste schouwburg in Amsterdam. En de ridderzaal van het Muiderslot zelf wordt beschouwd als het oudste nog in gebruik zijnde theaterpodium in Nederland. Hooft voerde er ook zijn eigen stukken op zoals Isabella. In juli sluiten wij daar Kasteeljuweel weer af, in de finale met de beste gedichten.
Ik heb deze editie genoten van alle veertien groepen, allemaal opgewekt, vol zin, geïnteresseerd. We konden ons programma uitvoeren zonder hinderlijkheden of stoorzenders. En ik ben blij met de gemaakte gedichten. Leerlingen vinden het prettig om door de tijd te kunnen reizen en te kunnen stilstaan waar ze willen. Of het bij het ‘nu’ is of bij het ‘toen’.
De inspiratie van al die bronnen is er altijd.
Hard gewerkt aan de opdrachten en ze werpen hun vruchten af. Ze maakten het werk aangenaam. Ik improviseer altijd maar goede voorbereiding en sterk materiaal maken Kasteeljuweel alleen maar swingender en sterker.

Advertenties