Tags

,

Op 9 januari ben ik weer begonnen en ik heb inmiddels alweer drie dagen in Rotterdam gewerkt, voor VERS. Op een vertrouwde en ook weer een nieuwe school.
En gisteren – op zaterdag- met zeer geïnspireerde leerlingen van een theaterschool voor jongeren in Sneek gewerkt aan het theateraal vormgeven van gedichten van genomineerden voor de VSB poëzieprijs, als een entre’acte in de show van de VERS voorronde daar.
Een experiment, misschien een eenmalig iets, ingegeven door de specifieke situatie daar, met die theateropleiding waarmee contacten bestaan. Dit kan niet overal en die VERSshows moeten niet altijd hetzelfde zijn, behalve de beste, op scholen gemaakte gedichten.
Maar ik hou ervan om van poëzie gedichten te maken, en deze leerlingen gooiden zich er helemaal in. Hopelijk kan het ook binnen VERS vaker, om het stap voor stap te verkennen en te ontwikkelen.
Op het Haarlemcollege heb ik het de laatste jaren ook gedaan, met het werk van Paul van Ostaijen, en elders ook in workshopvorm, vaak zonder presentaties of voorstellingen. Dan staat het spelen met gedichten centraal, ze binnenstebuiten keren voor zover mogelijk in korte tijd, het aan- en uitkleden, het betekenissen zoeken, en het plezier dat gedichten kunnen geven. Het blootleggen dat ze bronnen van onverwachte wendingen kunnen zijn. Allesbehalve statisch.
Aan het eind van de maand ook weer in Barendrecht.

Advertenties