Tags

,

De afgelopen dagen het  jaarlijkse, dierbare ritueel, de boekenbeurs in Antwerpen, net zo bij mijn najaar horend als de kinderboekenmarkt in Den Haag. Verveelt nooit, altijd spannend wie verschijnt en wat zich aandient.
Met als prettige bijkomstigheid Antwerpse avonden en nachten. Het enige probleem is eigenlijk de kwestie van de nachtrust: met hoeveel uren stel ik me tevreden?
Soms kom ik er niet aan toe om over de beurs zelf te dwalen, deze keer wel. Boeken die ik graag wil hebben zijn er teveel, maar ik zou daar met gemak vele uren kunnen doorbrengen met bladeren in boeken die ik niet per se hoef te hebben maar waarvan ik het lekker vind om in te snuffelen.  Aardrijkskundige boeken bijvoorbeeld, biografieën, boeken met gekke weetjes of nieuwe wetenschappelijke wetenswaardigheden, strips, dag- en weekbladen, of boeken over voedsel (al ben ik niet gevoelig voor trends of goeroe-achtige geluiden -alleen wat wetenschappelijk werkelijk overtuigend is, telt voor mij). Heerlijk om in relatief korte tijd zoveel mogelijk op te zuigen en dan even neer te strijken op een van de banken van de Knack- stand (Vlaams weekblad). 
De naam KNACK stond er in grote rode letters, als bouwstenen. Kinderen klommen er onophoudelijk op en in, niet tegen te houden. De medewerkers hielden niet op met roepen: ‘Niet in de letters klimmen.’
Ik had er eigenlijk van willen maken: ‘Nooit meer stoppen met in de letters te klimmen.’
Eigenlijk had ik op zondagmiddag om vier uur willen opbreken, maar ik bleef toch nog een uur langer en dat was maar goed ook. Op de valreep verscheen Joan Petit, de leraar uit Gentbrugge die me vorig jaar ook verraste en een van die mensen die mijn gevoel versterken dat ik ook in Vlaanderen thuis ben.
Er zijn trouwens beursbezoekers die elk jaar even een praatje met me komen maken en die ik alleen maar daarvan ken. Het gaat in Antwerpen niet alleen om het verkopen van boeken maar ook om de gesprekken met collega’s en uitgevers, praten over boeken en over ontwikkelingen die er mee samenhangen, luisteren en kijken, boekenleggers uitdelen en handtekeningen zetten, interviewtjes geven soms, zoals deze keer met  Boekenkast.Jimbo, een Vlaamse website. 

zaterdag 9 november 2013, boekenbeurs Antwerpen, gemaakt voor Boekenkast.jimbo.

zaterdag 9 november 2013, boekenbeurs Antwerpen, gemaakt voor Boekenkast.jimbo.