Ik kende Breda niet. Wat opmerkelijk is gezien mijn banden met West Brabant. Net niet westelijk genoeg blijkbaar.
In het nieuws hoor ik ook niet vaak over Breda. Een paar jaar geleden heb ik er een paar workshops gegeven, maar toen heb ik weinig gezien. Vanaf het station ging het direct naar een buitenwijk.
Nu ken ik de stad wel, van één dag. Nu weet ik van de banden met de Oranjes, nu heb ik een idee van het centrum, de kerken, de pleinen, de monumenten.
Vanaf het station loop je binnen een paar minuten midden in een ruim in zijn vel zittend park, de Valkenberg, wat op zich al een aangename ervaring is. Daar ben je ook meteen midden in de geschiedenis. Dit park hoorde bij het bezit van de Oranjes en de naam stamt ook uit die tijd, en passant kun je ook wat historische gebouwen meenemen, zoals het fort waar de Koninklijke Mailitaire academie een onderkomen heeft.
De Grote kerk van Breda wordt de kerk van de Oranje Nassaus genoemd en binnenin kun je de banden met diverse generaties Oranjes terugvinden. Er liggen ook een aantal graftombes van voorvaderen van de Koninklijke familie, in later tijd heeft Delft Breda verdrongen als het om deze rol gaat.
Zelf kwam ik ook een bekende tegen in deze kerk, een nog levende bekende, op de vloer, getst in een koperen plaat:

Opdat je nooit vergaat
doe ik je in het gedicht
hoe je loopt, hoe je ligt
hoe je lichaam tegen me praat

eeuwen hiervandaan
leest een levende het wellicht
aandachtig gebogen gezicht
boven de woorden. Ik dicht je
dat het gedrukt staat.

Gedicht van Willem van Toorn.
Het moet gek zijn om jezelf zo tegen te komen bij een bezoekje aan een kerk. Ook als je het weet, wat ongetwijfeld het geval is.
Ik vind dat je het ver geschopt hebt als je gedichten zo her en der verspreid liggen in kerken, op pleinen en weet ik waar.
Dat is ook wel het heerlijke van gedichten, tenminste de niet al te lange: ze kunnen zo uit een boekje overal in zeer goede aarde vallen.
De romanschijver kan zich hoogstens troosten met de gedachte dat er altijd een treffend citaat hier of daar een eigen leven kan gaan leiden.
Je weet het nooit, het kan altijd, niets ligt vast.

Advertenties